sin goce lazarević
ODBILA JU JE ZBOG POLITIKE

28 Juna, 2022 09:00

Pesmu „Vidovdan“ nije trebalo da peva Goca Lazarević: Bila je namenjena jednoj od najvećih zvezda Jugoslavije

Pesma Vidovdan nastala je pre više od 30 godina, a napisao ju je Milutin Popović Zahar.

Otpevala ju je pevačica Goca Lazarević, njegova tadašnja supruga, a Zahar je jednom prilikom otkrio kako i uz čiji blagoslov je „Vidovdan“ nastao.

Pesma Vidovdan nije bila namenjena Goci Lazarević

– Pesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. „Vidovdan“ peva pola sveta, ne samo Srbi – ispričao je on svojevremeno za Telegraf.

Pesma Vidovdan

Pročitajte: Slatki greh slavi 40 godina – Zahar ispljuvao Brenu, a Popovića uporedio s Karleušom

– U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju, a kako i ne bih kad sam odrastao na verskim pesmama u Loznici, u Tršiću, gde sam i rođen. ‘Vidovdan’ je nastala poslednja u nizu koje sam napravio. Ovo mi nećete verovati… Ja sam pola dana osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod, i odjednom… Video sam lik patrijarha Pavla. Kao da mi je poslao poruku, preko neke sile Božanske… Ja sam za 5 minuta napisao i melodiju i sve strofe! Za 5 minuta… a u meni je to vrilo mesec dana, otkako sam počeo da radim. Eto… Posle dva dana smo krenuli u snimanje. Izgleda kao fantazija, sanjarija… Ali, nije – istakao je tada Zahar.

Pesma Vidovdan

RAJKO RISTIĆ

Pročitajte: Goca Lazarević godinama pati zbog smrti partnera, a sada otkriva šta ju je dotuklo

Iako je Goca maestralno otpevala čuveni hit, pesma prvobitno nije bila ponuđena njoj, već njenoj koleginici Vesni Zmijanac.

– Vesna nije želela da ugrozi svoju jugoslovensku popularnost, da se nekom ne zameri. Nije kom je rečeno, nego kom je suđeno – ispričala je Goca jednom prilikom u Pinkovom jutarnjem programu.

IZVOR: Informer

FOTO: RAJKO RISTIĆ, PRINTSCREEN