Pita sa makom
bakina kujna

December 3, 2022 13:45

By

Recept naših baka koji vraća u detinjstvo: Pita sa makom na malo drugačiji način

Pita sa makom – recept naših baka koji je obeležio svačije detinjstvo

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Pita s makom – Domaći delikates pripremljen na malo dugačiji način
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 35 min.

Sastojci:
Za testo:
20 g svežeg kvasca
50 ml mleka
150 g šećera
600 g brašna

1/2 praška za pecivo
rendana kora limuna
2 dl kisele pavlake
2 kašike brašna
1 jaje

Za fil:
300 g mlevenog maka
150 g šećera
1 dl mleka
3 kašike pekmeza od kajsija

Pročitajte: Omiljena kremasta poslastica vaših mališana – Rolat od čokolade i kokosa (recept)

Pita sa makom

Foto: Svetlana Belić

Za glazuru:
100 g čokolade
60 g putera

Priprema:
1. Kvasac izmrviti pa preliti mlakim mlekom, dodati kašičicu šećera i
brašna i dobro izmešati. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati brašno pomešano sa praškom za pecivo i
korom od limuna. Dodati margarin isečen na komadiće i utrljati ga rukama
u brašno. Zatim umešati pavlaku, jaje, preostali šećer i nadošao kvasac pa
umesiti glatko testo. Prekriti ga suvom krpom i ostaviti na toplom da
nadođe 30 min.
3. U međuvremenu pripremiti fil. Samleven mak pomešati sa šećerom pa
popariti vrelim mlekom. Umešati pekmez od kajsija.
4. Nadošlo testo podeliti na tri dela. Svaki deo premesiti i oklagijom razviti
u pravougaonik veličine pleha u kom će se peći.
5. Pleh nauljiti i posuti brašnom pa staviti u njega prvu koru, premazati je
polovinom fila od maka i prekriti drugom korom, naneti preostali fil i
završiti s korom. Filovani kolač ostaviti da miruje 30 min. a potom ga peći
u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni.
6. Kad se ohladi, kolač preliti glazurom od čokolade i putera i vaša pita sa makom je spremna za posluženje.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić