Ljubav Novaka i Jelene Đoković
neverovatno

9 Oktobra, 2022 18:45

Samo da ih je što više: Porodica Đoković dobija ozbiljno pojačanje, ponosni Novak se oglasio (foto)

Porodica Đoković dobila proširenje – oglasio se teniser

Porodica Đoković godinama unazad uživa pažnju domaće ali i svetske javnosti. Nedavno su imali veliko dvodnevno veselje povodom venčanja najmlađeg sina Srđana i Dijane, Đorđa koje je održano u Crnoj Gori. Sada ponovo imaju veliki razlog za slavlje. Naime, vest koja je u rekordnom roku obišla planetu, Novaka i njegove bližnje učinila je veoma ponosnima.

U Zapadnoj Srbiji otkrivena je i opisana nova pećinska vrsta insekata koju su srpski istraživači nazvali Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), u čast najboljeg svetskog tenisera. Kako je objavio dr Nikola Vesović, u pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) koji je pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije.

Pročitajte: OGLASIO SE NOVAK ĐOKOVIĆ – Evo šta je poručio svom narodu i svojoj porodici!

Porodica Đoković dobila proširenje

Foto: Instagram

– Novak Đoković – već više od 15 godina taj čovek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vreme je svima postao kao član porodice. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svetu, već najbolji teniser svih vremena i jedan od najdominantnijih atleta ikada. Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste insekta iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata nauci. U pitanju je specijalizovani, slepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) iz porodice trčuljaka (Carabidae) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije. Naučni rad o opisu nove vrste je nedavno publikovan u istaknutom časopisu „Annales Zoologici Fennici“. Kao znak zahvalnosti i osećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu – 𝘿𝙪𝙫𝙖𝙡𝙞𝙪𝙨 𝙙𝙟𝙤𝙠𝙤𝙫𝙞𝙘𝙞  – objavio je dr Vesović što je i Novak podelio na svom „Instagram“ nalogu.

Autori su našli sličnost između nove vrste insekata i tenisera na osnovu nekoliko zajedničkih osobina: brzine, snage, istrajnosti, elastičnosti i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, preneo je RTS.

Pročitajte: Posle svadbe, porodica Đoković u problemu – Markova bolest uzela maha, evo šta mu se dešava (foto)

Porodica Đoković dobila proširenje

Foto: Ata images

– Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada – navodi se u saopštenju.

Da porodica Đoković ima mnoštvo razloga za ponos govori i činjenica da pomenuti insekt nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Noletu. Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu „Subterranean Biology“  koja je nazvana Travunijana djokovici.

Najnovije na portalu Lepota&Zdravlje

AUTOR: SVET

IZVOR: Story.rs

FOTO: Instagram