Tufahije sa lešnicima
bakina kujna

March 11, 2023 13:45

By

Tradicionalni recept obogaćen lešnicima: Isprobajte ovaj recept za tufahije

Tufahije punjene lešnicima – čuveni desert pripremljen na malo drugačiji način

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Priprema: 50 min.
Mirovanje: 60 min.
Posno jelo

Sastojci:
* 8 manjih jabuka
* 200 g mlevenih pečenih lešnika
* 50 g suvog grožđa
* 3 kašike meda
* 50 g ovsanih pahuljica
* 1 kašičica cimeta
* 1 limun
* stevije po ukusu
* 250 ml mlečne slatke pavlake

* 30 g crne čokolade

Pročitajte: Bajadera na malo drugačiji način – Rapsodija ukusa za vaša nepca (recept)

Tufahije sa lešnicima

Foto: Ženja Aćimović

Priprema:
1 Jabuke oguliti nožem za povrće a zatim okruglom oštrom kašičicom
izdubiti središnji deo pulpe.
2 U lonac sipati 3 litre vode, dodati sok od limuna i steviju po ukusu pa
kuvati dok ne proključa. Ubaciti očišćene jabuke i kuvati ih dok blago ne
omekšaju. Vaditi ih rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne
tečnosti, pa ostaviti da se ohlade.
3 Izdubljenu pulpu jabuka očistiti od semena i izmiksati. Suvo grožđe
preliti toplim sirupom od kuvanja i ostaviti da nabubri. Zatim ga ocediti od
tečnosti.
4 U činiji sjediniti mlevene lešnike i ovsane pahuljice, dodati izmiksanu
pulpu jabuke, med, cimet i nekoliko kašika mlečne slatke pavlake, koliko
je potrebno da bi se nakon mešanja dobila ujednačena smesa. Na kraju
ubaciti oceđeno grožđe.
5 Filom napuniti unutrašnjost izdubljenih jabuka. Slatku mlečnu pavlaku
umutiti u čvrst šlag, presuti ga u poslastičarski džak i istisnuti na jabuke.
Čokoladu rastopiti na pari, ostaviti je da se prohladi pa njome poprskati
šlag.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović