Recept Isidore Bjelice
Svet

December 17, 2023 22:00

By

Ovo treba svi da čuju: Isidora Bjelica znala šta joj je izazvalo rak, nije hrana

Bolest Isidore Bjelice desila se zbog duševne boli

Isidora Bjelica, udata Pajkić, bila je jedna od najtiražnijih srpskih književnica, filmski kritičar, režiser i autor pozorišnih komada. Važila je za jednu od najkontroverznijih ličnosti na Balkanu, a osim po bestselerima, poznata je bila i po šeširima koji su vremenom postali njen zaštitni znak.

Bolest Isidore Bjelice svet portal

foto star

Bolest Isidore Bjelice naterala je da nauči puno o životu

Nakon što je po četvrti put pobedila karcinom, 2016. godine poznata književnica je tada izjavila kako je njena okolina reagovala i kako je borba sa bolešću na nju uticala. Bolest Isidore Bjelice naterala je da prođe kroz stotine terapija, ali je ona tada bila odlučna da proba sve što postoji jer je želela što duže vremena da ostane uz svoju decu koliko god bolno i teško to bilo.

– “Prošla sam 12 zemalja i stotine terapija. Prosto, rešila sam da probam sve što postoji. Niko ne zna šta je kancer i kako nastaje. Ja sam jako otvorena osoba i da bih bila duže sa decom rešila sam da probam sve, ma kako teško i bolno to bilo” – rekla je svojevremeno za Bktvnews.com.

Prilikom borbe, bolest Isidore Bjelice je navela da potraži i duševni mir, pa je rekla da je tada naučila puno o životu, umu, da se ona menjala i kroz greške učila.

– “Dosta sam naučila o ljubavi, životu, umu, telu, menjala sam se i učila. Grešila, vraćala se, ispravljala pa ponovo, padala, menjala, probala… verovala sam da Gospod mora biti milostiv prema nekom ko je toliko uporan i iskren u srcu.”

Bolest Isidore Bjelice svet portal

foto Bojan Vuković

Bolest Isidore Bjelice desila se zbog ogromne tuge

Iako mnogi tvrde da se karcinom javlja zbog ishrane, istina je da niko ne zna šta je kancer i kako nastaje. Izjavila je da ona nije pušila, pila niti se nezdravo hranila i takve navike nisu bile uzrok za bolest Isidore Bjelice. Smatrala je da je glavni uzrok bilo duševno stanje u kojem se ona tada nalazila.

– “Nisam jela ni kobasice ni slaninu niti pusila cigarete, ni pila alkohol, tuga je ta koja je najkancerogenija, nje sam pak imala u galonima” – bila je iskrena Isidora.

Punih osam godina trajala je njena borba sa opakom bolešću, ali ona je bila odlučna da je pobedi i pored svih teških momenata i terapija kroz koje je prolazila. Uvek je bila iskrena, veliki optimista i sa javnošću je delila sve detalje vezane za hemoterapije u nadi da će time pomoći onima koji kroz isto to prolaze.

Bolest Isidore Bjelice je dodatno motivisala poznatu književnicu da strastveno piše i napisala je nekoliko romana u to vreme, a u nekima je govorila i o svojoj borbi. Tretmani su bili izuzetno skupi, a pevač Vlado Georgijev je 2015. godine za Isidoru održao tri uzastopna koncerta i uspeo da skupi 15.000 evra koji su joj bili potrebni da plati prvu turu terapija u Švajcarskoj. Koncert je bio vrlo emotivan, a pored njene porodice, mnoge poznate ličnosti su se odazvale i došle da pruže podršku spisateljici.

– “Rak je najgora sponzoruša, troši bez prestanka” – izjavila je tada Isidora Bjelica.

Bolest Isidore Bjelice svet portal

Pročitajte Emotivna ispovest Isidore Bjelice – Suprug želi sa mnom u smrt

Podsetimo, Isidora Bjelica je posle dugogodišnje borbe u avgustu 2020. godine izgubila bitku sa opakom bolešću. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

AUTOR: SVET

FOTO: Bojan Vuković