Kako izbeći prevaru svet portal svet
Svet

May 22, 2024 15:45

By

Top 8 načina da izbegnete prevaru preko interneta ili telefona

 Kako izbeći prevaru preko telefona i interneta sada se zna

Prevaranti su razvili različite strategije kako bi izvukli novac od lakovernih ljudi, a najčešće su prevare putem interneta ili SMS poruka u kojima se od korisnika traži da klikne na link kako bi dobio neku informaciju (na primer, gde se nalazi njegov paket koji treba da mu dostavi kurirska služba). Magazin „Srećna žena” u novom broju donosi nekoliko saveta kako da ne budete žrtva prevare! Kako izbeći prevaru pročitajte u nastavku teksta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели TV Novele (@tv_novelesrbija)

1. Prepoznajte prevarante!

Oni se često predstavljaju kao osobe koje bi trebalo da ulivaju poverenje – pišu da su zaposleni u gradskoj kući, da su na visokoj poziciji u banci ili da rade za neku dobrotvornu organizaciju. Ono što je važno da zapamtite jeste da nikada ne treba da šaljete novac ili dajete lične podatke osobi koja vam se iznenada javi i zatraži to od vas – bez obzira na to da li to radi putem društvenih mreža, elektronske pošte ili telefonom.

2. Gugl može biti vaš saveznik!

Ako vam se neko predstavi kao radnik neke kompanije (to može biti i banka ili osiguravajuća kuća) i nudi vam dogovor ili vam predlaže neku vrstu poslovnog poduhvata, ukucajte u tražilicu njegovo ime i prezime i dodajte reč prevara – moguće je da je već pokušao da nasamari nekoga pre vas i da se o tome pisalo na internetu.

Kako izbeći prevaru na veoma jednostavan način

3. Ne budite lakoverni!

Ako dobijete poruku sumnjive sadržine, najbolje je da ne reagujete na nju. Takođe, ne verujte svemu što pročitate i dobro proverite sve činjenice pre nego što odlučite da se upustite u konverzaciju sa osobom koja vam piše (ili vas zove telefonom), naročito ako je komunikacija u vezi s novcem.

4. Nikad ništa ne plaćajte unapred!

Prevaranti se služe različitim trikovima – od toga da vam u pošti navodno stoji paket za koji treba da platite otkupninu da biste ga preuzeli, pa do toga da ste osvojili vrednu nagradu, ali da prvo treba da platite porez na dobit. Ni u kom slučaju nemojte slati novac i imajte na umu da ozbiljne kompanije najčešće neće kontaktirati s vama putem društvenih mreža.

Kako izbeći prevaru svet portal svet

Getty images

5. Razgovarajte s nekim!

Prevaranti često navode ljude da donesu ishitrene odluke, ponekad čak i prete blokadom računa ili kartice ako im se novac ne pošalje u što kraćem roku. Pre nego što se upustite u bilo kakvu konverzaciju s njima, razgovarajte s nekim iz svog bliskog okruženja ko bi vam mogao pomoći da prepoznate pokušaj prevare.

6. Prekinite vezu ako…

… se javite na telefon i čujete automat, odnosno unapred snimljenu ponudu za neki proizvod. Istraživanja su pokazala da se iza mnogih poziva te vrste krije prevara.

Kako izbeći prevaru i ne ispasti naivan

7. Ne prihvatajte poklone!

Pojedini prevaranti će vam ponuditi gratis proizvode, uz uslov da nešto kupite od njih. Zahvalite se na ponudi i ne prihvatajte takav dogovor jer ćete ono što kupite platiti daleko više od zbirne vrednosti tog proizvoda i poklona!

8. Postavite sigurnosno pitanje!

Ovaj trik je prilično efikasan protiv prevaranata koji se predstavljaju kao dalji rođaci ili prave lažne profile na društvenim mrežama koristeći fotografije vaših prijatelja ili rođaka. Da biste proverili da li je osoba koja vam piše zaista ona za koju se izdaje, postavite joj „sigurnosno pitanje”. Na primer, pitajte je kako se zvala vaša prababa ili iz kog grada je poreklom vaš otac.Kako izbeći prevaru svet portal svet

 

Još korisnih saveta o životu, zdravlju, ali i modi, lepoti, zdravlju, uređenju doma, štednji i još mnogo čemu potražite u magazinu „Srećna žena” koji izlazi svakog 5. u mesecu! Novi broj vas već sada čeka na svim kioscima i u marketima, pa požurite po svoj primerak!

AUTOR: SVET

IZVOR: SREĆNA ŽENA

FOTO: GETTY IMAGES