Posna štrudla sa čajem
bakina kujna

June 24, 2023 14:15

By

Ovakav kolač još niste probali: Štrudla sa čajem, posna i preslatka (recept)

Posna štrudla sa čajem – tradicionalni slatkiš s nadevom od maka pripremljen na malo drugačiji način

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

5 osoba
posno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 90 min.

pečenje: 30-40 min.

Sastojci:
Za testo:
* 250 – 300 g mekog brašna
* 10 g svežeg kvasca
* 1,5 kašika šećera
* 1 vanil-šećer
* prstohvat soli
* 125 ml čaja od nane
* 75 ml ulja
* rendana korica od pola limuna


Za fil:
* 200 g mlevenog maka
* 2 kašike šećera
* 2 kašike suvog grožđa
* 2 kašike pekmeza od kajsija
* malo vode

Pročitajte: Kolač bez pečenja koji se brzo i lako sprema – Badem štanglice (recept)

Posna štrudla sa čajem

Ženja Aćimović

Priprema:
1. Za pripremu testa u mlakom čaju razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s prstohvatom soli. Dodati preostali šećer, vanil-šećer, ulje, rendanu koricu limuna i nadošli kvasac, pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti da nadođe oko 60 minuta.
3. Za pripremu fila u šerpici sjediniti mleveni mak, šećer, pekmez i suvo grožđe. Dodavati kašiku po kašiku vode i mešati dok se ne dobije gust namaz. Kratko ga prokuvati, pa ostaviti da se prohladi.
4. Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i istanjiti ga u pravougaonu koru. Koru premazati filom od maka, tako da ivice testa ostanu slobodne. Bočne stranice preklopiti 1,5 cm prema sredini i testo urolati.
5. Rolat prebaciti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti ga da nadođe 30 minuta. Pre pečenja, rolat premazati mlakom vodom. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumeni. Ako ranije porumeni, prekriti ga folijom i nastaviti pečenje dok i sredina testa ne bude gotova.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

A na kioscima možete pronaći najnoviji broj Bakine kujne! Kupite,  čuvajte, kuvajte, jer tu smo zbog vas!

Bakina kujna

 

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina Kujna

FOTO: Ženja Aćimović