Slatki puž sa šljivama
Svet

September 5, 2022 09:00

By

Slatki puž sa šljivama: Neodoljiva poslastica koja se brzo i lako priprema

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Slatki puž sa šljivama – aromatična pogača od kiselog testa punjena sičnim šljivama

za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 35 min.
Sastojci:
* 400 g brašna
* 20 g svežeg kvasca
* ½ kašičice soli
* 1 kašika šećera
* 60 g omekšanog putera
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 200 ml mleka
Za fil:
* 400 g šljiva (bez koštica)
* 2 kašike šećera
* 1 vanil-šećer
* ½ kašičice cimeta
* 1 kašika ruma (po želji)

Pročitajte: Torta s bananama – Jedna od najkremastijih i najukusnijih poslastica, niko ne može da joj odoli (recept)

Slatki puž sa šljivama
Priprema:

1. Razmutiti kvasac u malo toplog mleka s kašičicom šećera i brašna, te ostaviti na toplom da nadođe.
2. Pomešati brašno, so i šećer, pa dodati nadošli kvasac, puter, jaje i preostalo mlako mleko, te umesiti glatko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti da odmara dok se ne udvostruči.
3. Za pripremu fila očišćene šljive iseći na četvrtine ili kockice. Posuti ih šećerom i cimetom, pa dodati kašiku ruma i sve lagano izmešati.
4. Testo podeliti na dva dela, pa svaki deo istanjiti na pobrašnjenoj površini. Uz ivicu testa rasporediti polovinu pripremljenog voća, preklopiti ga testom, pa kraj testa slepiti uz koru da fil tokom pečenja ne bi iscurio. Slobodnu polovinu kore iseći na trakice širine oko 1 cm, pa sve pažljivo zamotati u rolat vodeći računa da krajevi trakica ostanu ispod rolata. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jedan rolat.
6. Prvi rolat smotati u krug i prebaciti ga u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Drugi rolat smotati oko njega da bi se oblikovala pogača.
7. Testo premazati umućenim jajetom, te peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta. Pečeno pecivo posuti šećerom u prahu.

Ovaj i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: BAKINA KUJNA

FOTO: SVETLANA BELIĆ