Badem torta sa jagodama
bakina kujna

May 27, 2023 13:45

By

Oko ove torte ima mnogo posla, ali već prvi zalogaj će vas raspametiti: Badem torta sa jagodama (recept)

Badem torta sa jagodama – kremasta torta obogaćena čokoladom, pečenim bademima i zrelim jagodama

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 15 osoba
mrsno jelo
priprema: 120 min.
pečenje: 3×20 min.

Sastojci:
Za kore:
* 15 belanaca
* 15 kašika šećera
* 15 kašike mlevenih pečenih badema
* 3 kašike brašna

Za fil I:
* 15 žumanaca
* 15 kašika šećera
* 150 g mlečne čokolade

* 250 g putera
* 250 g pečenih mlevenih badema

Pročitajte: Savršeni dezert za one koji nisu ljubitelji preterano slatkog – Kremaste kocke sa malinama i sirom (recept)

Badem torta sa jagodama

Foto: Ženja Aćimović

Za fil II:
* 300 ml slatke pavlake
* 250 g jagoda

Za premazivanje
* 200 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti pet belanaca u čvrst šam postepeno
dodajući pet kašika šećera. Posebno sjediniti pet kašika mlevenih badema
sa jednom kašikom brašna, pa varjačom umešati u šam.
2. Okrugli kalup za tortu prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje i
izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak
minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
3. Za pripremu prvog fila žumanca i šećer sjediniti i umutiti žicom.
Nadalje kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne dobije gusta i svetla
smesa. Izmaći je s ringle pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne
rastopi. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti s omekšanim puterom i izmiksati.
Na kraju dodati mlevene bademe i promešati.
4. Za pripremu drugog fila slatku pavlaku umutiti u šlag, a jagode očistiti i
iseći na kockice.
5. U okrugli kalup prečnika 24 cm staviti prvu koru i premazati je trećinom
prvog fila. Posuti trećinom jagoda i premazati trećinom šlaga. Isti postupak
filovanja ponoviti još dva puta.
6. Filovanu tortu ostaviti da se stegne. Za premazivanje torte 200 ml slatke
pavlake umutiti u šlag i njime prekriti bočne stranice torte. Ukrasiti po
želji.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović