Svet

September 30, 2020 18:00

By

SVET intervju! Mili: “Ima više razloga što NE RADIM sa Brenom!”

Aleksandar Milić Mili novi je kreativni direktor „Grand produkcije“, ali komandna palica i dalje ostaje u rukama Saše Popovića. Članove žirija dobro poznaje, ali klanovi ga ne zanimaju.

Mili: “Popović je mag šou-biznisa!”

– Napisao sam Ani “Umri muški”, Viki “Da li si dobro spavao”, sa Jelenom sam sarađivao, ali sam uvek na strani onog ko brani kvalitet, ko vidi kuda stvari mogu da odu. Ja sam iznad svih tabora i ne želim da menjam bilo čije mišljenje. Ja sam jedinka za sebe.“

Ko ti je od njih najbliži?
– Ja sam sa svima super, sa Sašom najviše. Nas dvojica imamo specifične uloge. On je mag estrade i šou biznisa.

Cija je poslednja, tvoja ili Sašina?
– Ja razvijam nove i regionalne platforme koje će omogućiti svakom ko se bavi muzikom, bez obzira na žanr, da ima šansu i mesto gde će se okupljati. Onima koji pokazu potencijal, vodiću karijeru u pravom smeru, a radiću i sa tih 120 kandidata. A, Saša je Saša.

Jesu li krenule svađe ili te štede jer si nov?
– Konflikt mišljenja je neverovatno produktivan jer vodi do najbolje opcije, samo ne treba doći do momenta kad postaje destruktivan. Moj zadatak je da se to iskontroliše.

Ma jel ti znaš da se svađas?
– Ja planem u momentu kad imam razlog, ali vrlo brzo zaboravim. Nema tu svađa, to su kreativni konflikti sa emocijama, odnosno rasprava u afektu.

Mili: “Dok je saradnja pozitivna i laka, ja radim. Čim se pojavi nesto što smeta, napuštam sve”

Ko je po tebi iskoristio „Zvezde Granda“, a ko nije?
– Svoju priliku su iskoristili Milica Todorović, Milica Pavlović, Darko Lazić… Ima ih dosta. Ja sam zadnjih 20 godina producirao 20 albuma, od toga sedam Cecinih, Brenin “Uđi slobodno”… Uvek sam bio posvećen jednom projektu. Radio bih album, pa turneju. Ne znam ni jednog kompozitora koji radi na takav način.

Svi su verovali da će Tanja Savić postići mnogo veći uspeh.
– Ona je krenula sa “Tako mlada”, mega hitom, ali teže je održati se nego uspeti. Ljudi moraju da shvate da kada napraviš nešto na šta publika reaaguje, sebi si zadao duplu veću odgovornost. Bavio sam se samo Cecinom karijerom, od pesme “Idi dok si mlad”, “Kad bi bio ranjen”, “Maskarada”, 2000…sve do “Poziva”. Svaki album je bio korak napred, a svaki uspeh nosi veću odgovornost.

Jesi li sa Cecom negde omanuo? Očekivao više?
– Neke pesme na koje sam računao su prošle onako, neke su razvalile, neke su posle 7- 8 godina zaživele. “Ličis na moga oca” sam uradio sa atmosferom filmske muzike. Ne možes da računaš da će biti hit, ali je ostala i znaju je deca i koja su rođena 20 godina kasnije.

Je l’ tačno da što je zvezda veća, saradnja je lakša?
– Imam jasno pravilo. Dok je saradnja pozitivna i laka, ja radim. Čim se pojavi nesto što smeta, napuštam sve.

Šta ti je smetalo kod Brene, Maye Berović, Ane Nikolić?
– Mora sve da se ukalkuliše. Ako sam preuzeo neki projekat, ne mogu da svaštarim. Ja sam za 25 godina napravio 17 ili 18 albuma, a odbio sam ih puta 100 jer nisam želeo da rasipam energiju. Ceca mi je bila target, a posle toga “Miligram”. Mnogo projekata sam odbio jer nisam mogao da garantujem da ću im se posvetiti.

Pa, zar posle albuma “Uđi slobodno” nije bila prioritet nego si se orjentisao na druge?
Kako se projekat završi, ja kao da uzmem sunđer, obrišem tablu i radim ispočetka. Ne okrećem se nazad. Mi smo se tu razišli, ima više razloga. Radio sam i svoj “Miligram”, koji je rastao tolikom brzinom da smo imali 180 koncerata godišnje.

Ne družiš se sa estradom, nema te na gradskim okupljanjima, zašto?
– Volim sve kolege sa estrade, ali ne mislim da falim na tim kupljanjima. Moj lajfstajl je drugačiji. Ja sam posvećen porodici, sportu, putovanjima, pet meseci godišnje sam u inostranstvu. Privatna druženja prepustam drugima, ja sam tamo gde treba.

Baš se svi volite! To prvi put čujem na estradi?
– Ja ne mogu nikoga da sprečim da misli drugačije i ne zameram.

Mili: “Voleo bih da radim sa svima i ni sa kim! Neko treba da kaže i nešto pametno!”

Otkud inspiracija za tolike projekte? Neki porok, opijati?
– Sport, porodica. Insipiracija je u svakom drvetu, prodavnici, svuda… Zagrliš drvo, opustiš se i pustiš da energija drveta pređe na tebe. Mozak počne da radi mnogo lepše i brže.

Kao da slušam Elenu Karić… Nego, zašto nisi radio sa Lukasom?
– Na duetu “Crni sneg” smo se sreli, producirao sam pevanje. Dalje nismo išli. Jako ga cenim i poštujem. Ja bih voleo da radim sa svima i ni sa kim. Sve je do energije. To je moja filozofija. Neko treba da kaže i nešto pametno, nemoj to da izbacuješ iz intervjua.

Kakva je Severinina energija?
– Ona je velika zvezda. Njoj sam radio “Lolu” i “Od leta do leta”. Rođena je za taj posao, ima sjajnu energiju.

Trenutno je “Žena od sultana” mega hit, je l’ znaš ko to peva?
Ne znam ko peva, ali znam da je to bugarska pesma, koja je tamo surovi hit.

A ko su najveće zvezde?
– Svako ko tri puta napuni Ušće, znači jednom više od Cece, može da kaže da je veća zvezda od nje. Ili saberite Arene. Zdravko Čolić je najveca muška zvezda. Gledaju se rezultati. Kao kad bi Novak Đoković rekao da je najveći teniser, a nije osvojio ni jedan turnir! Čovek ima 18 gren slemova! Rezultati govore i o pevačima.

AUTOR: IVAN GAJIĆ/SVET

FOTO: RAJKO RISTIĆ/ NIKOLA KOSTIĆ