PRIKLJUČI SE! Pomoć za Hrvatsku – saopštenje ambasade Republike Hrvatske u Austriji

U ponedeljak 28. decembra Hrvatsku je pogodio zemljotres sa epicentrom u Petrinji. Ali na veliku žalost tu pomeranje tla nije stalo. Naime, u utorak, 29. decembra, Hrvatsku je iznova pogodio zemljotres magnitude 6,4 s epicentrom u Petrinji, 45 kilometara jugoistočno od Zagreba.

Potres je naneo veliku štetu, posebno u Petrinji i Sisku (sisačko-moslavački region), ali i u Zagrebu te karpinsko-zagorskom i brodsko-posavskom kraju.

Od jačine zemljotresa, pomeranje tla se osetilo u čitavom regionu, te se tvrdi da se zatreslo od Ljubljane, preko Sarajeva, Novog Sada i Beograda, pa sve do austrijskog Graca i Beča.

Međutim, tlo se još uvek nije smirilo. U proteklih 49 sati u Hrvatskoj se osjetilo još 39 potresa.

Za sve one koji žele pomoći, ambasada Republike Hrvatske (Veleposlanstvo Republike Hrvatske) u Beču pružilo je informacije o podršci putem Hrvatskog Crvenog križa (Crvenog krsta).

Saopstenje Ambasade Republike Hrvatske u Austriji (Veleposlanistvo Republike Hrvazske u Austriji) prenosimo vam u celosti:

“RAVNATELJSTVO CIVILNE ZAŠTITE APELIRA NA DONATORE IZ INOZEMSTVA:

ZA SVAKU HUMANITARNU POMOĆ IZ INOZEMSTVA OBVEZNO KONTAKTIRATI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE KAKO BI SE UČINKOVITIJE USMJERILA POMOĆ NAJPOTREBITIJIMA!

Temeljem informacija Ravnateljstva Civilne zaštite kao i nastavno na dosadašnje obavijesti u medijima, a koje govore o velikoj spremnosti na pomoć koja stiže sa svih strana, ali i o kaotičnoj situaciji koja nastaje zbog neorganiziranog dostavljanja pomoći, prosljeđujemo zamolbu Civilne zaštite RH upućenu svim zainteresiranim donatorima iz inozemstva da humanitarnu pomoć u potresom ugrožene krajeve nikako ne dostavljaju neorganizirano i na vlastitu ruku. Kako bi se izbjegle neugodne i kaotične situacije koje dodatno otežavaju krizu izazvanu potresom, svaku humanitarnu pomoć, bilo da se radi o novčanim sredstvima ili o drugoj vrsti pomoći, potrebno je prethodno najaviti na središnji kontakt-mail Operativnog centra Civilne zaštite, a koji je namijenjen za tu svrhu [email protected]

Molimo izbjegavajte uplate na neprovjerene bankovne račune te kontaktirajte samo Operativni centar Civilne zaštite ili već etablirane humanitarne organizacije kao što je Crveni križ i sl.

Crveni križ: https://www.hck.hr/…/upute-za-donacije-i-pomoc…/10649

Od srca se zahvaljujemo na svim donacijama i Vašoj pomoći u koordiniranom prevladavanju ove krizne situacije! “ – saopšteno je iz ambasade Hrvatske u Austriji.

Tekst: Svetlana Nenadović-Glušac

Foto: Crveni križ – Hrvatska